BURSA MÜZELER



             BURSA TEKSTİL TARİHİ
Bursa, Kökenleri binlerce yıl öncesine uzanan Anadolu medeniyetler zincirinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin vizyon şehri…

Dünyanın önemli ticaret merkezlerine 3 saatlik uçuş mesafesindeki Bursa, 2023’teki 100. kuruluş yıldönümüne
hazırlanan Güçlü Türkiye’nin dev ulaşım yatırımlarının da odak noktası…

Kentimizde Tekstil Sektörünün Tarihi günümüzden 1.500 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Eski çağların en değerli hammaddelerinden olan ipeğin Çin'den getirilerek, ilk defa Çin dışında üretilmesi Bursa yöresinde M.S. 550 yıllarında gerçekleştirilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında da dokumacılık merkezi olmaya devam eden

Bursa günümüzde de Türkiye'nin tekstil başkentidir.
Uzmanlık alanı Tekstil olan Bursa’da; Tekstil donanımı güçlü milyonlarca dolarlık yatırıma sahip 8.000’i aşkın firma da, 100.000’den fazla eğitimli ve nitelikli işgücüyle, yüksek teknoloji makinelerle, yenilikçi bir bakışla, dünya standartlarına sahip üretim ve 160’dan fazla ülkeye 2 milyar doları aşkın ihracat yapılıyor.

Şehir ekonomisine öncülük eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, vizyon projeleriyle tekstil sanayisine yön veriyor.
Ortak akıl ve strateji geliştirilmesi için kurulan Tekstil Konseyi’nin çalışmaları sektörün gelecek vizyonunu belirliyor. Uluslararası Tekstil Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi, hem AR-GE çalışmalarına katkı sağlıyor hem de Üniversite - sanayi işbirliğini güçlendiriyor.

BTSO liderliğinde, tekstil ve teknik tekstil sektörlerinde inovasyona dayalı ve katma değerli üretimin güçlendirilmesi amacıyla kurulan Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi, sektörde yeni fikirlerin hayata geçmesine öncülük ediyor.

Tekstil ve hazır giyim sektörleri ile alt sektörlerinin sürdürülebilir büyümesine liderlik eden merkez sayesinde, Bursa’nın, standart ürünler yerine; akıllı tekstiller, nano ürünler ve üç boyutlu kumaş teknolojileriyle birlikte özgün ve yüksek kaliteli üretimle dünya pazarlarındaki gücüne güç katılması hedefleniyor.

BUTGEM Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi, uzman eğitmenlerin verdiği eğitimler sayesinde tekstil desen ve moda tasarımları konusunda, nitelikli tasarımcılar yetiştiriyor.

Bursa Tasarım ve İnovasyon Baharı kapsamında; Tasarım Zirvesi, Ev Stil Fuarı ve Fiat Fashion Night gibi etkinliklerin yarattığı sinerji ile tekstil tasarımı ve moda dünyasının yeni çizgilerini belirliyor.
Dünyanın en önemli tekstil kentlerinden ve ticaret merkezlerinden Bursa, dünya tekstil liderliğine yürüyor. Burası girişimciliğin, çevre duyarlılığının, rekabet kültürünün, kalitenin, üretkenliğin ve teknolojinin ama en önemlisi; burası iz bırakanların kenti… Çünkü burası tasarım ve inovasyonun başkenti.

BURSA KENT MÜZESİ

Müze Misyonu
Bursa Kent Müzesi kentin kültürel, tarihsel, sosyal ve ekonomik zenginliğini tanıtmak ve yarının kentlilerine yol gösterebilmek amacındadır. Bu amaç doğrultusunda, Bursa ile ilgili her türlü belge, eşya, kitap, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtlarını bünyesinde bulundurmak, bu verilere dayalı geçici ve sürekli sergiler düzenlemek, modern müzecilik anlayışının gerektirdiği vizyonda ziyaretçi ile karşılıklı ilişkiye dayalı interaktif bir ortam oluşturmak amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan bir kültür birimidir.
Bina Tarihçesi
Müze binası 1926 yılında adliye binası olarak yapılmıştır. Bina, 75 yıl boyunca Bursa Adliyesi olarak görevini sürdürmüştür. 2001 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan bir protokolle bina Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiş, 14 Şubat 2004 tarihinde Bursa Kent Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Müze İçeriği
Müze üç kattan oluşmaktadır. Zemin katın ilk galerisi “Uygarlıklar Kenti Bursa” adını taşımaktadır. Kronolojik bir anlatım olan bu galeride Bursa ve çevresinde oluşan ilk uygarlıklardan, Osmanlı Dönemi’ne ve Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan Bursa tarihi ile ilgili bilgiler aktarılmaktadır. İkinci galeri ise  “Çağdaş Bursa” adını taşımaktadır. Bu galeride; Cumhuriyet Dönemi’nde yeniden biçimlenen kentin günümüze kadar geçirdiği evreler anlatılmaktadır.
1. kattaki “Yaşam ve Kültürüyle Bursa” isimli tematik galeride Bursa’ya damgasını vurmuş isimler, kentin unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekleri, alışkanlıkları anlatılmaktadır.
Müzenin bodrum katında “El Sanatları Çarşısı, İpek Kenti Bursa ve Üreten Bursa” bölümleri yer almaktadır. El Sanatları Çarşısı’nda kumaşçı, arabacı, nalbant, saraç, semerci, yemenici gibi dükkanların özgün dekor ve canlandırmaları yer almaktadır.
Müzede ayrıca üç geçici sergi salonu bulunmaktadır. Bu salonlardaki sergiler farklı periyotlarla yenilenerek müze ziyaretçilerinin izlenimine sunulmaktadır.























Uluumay Halk Kıyafetleri Müzesi

Muradiye semtindeki Ahmet Paşa Medresesi’nde 18 Eylül 2004 tarihinde açılan müzede Anadolu Folklor Vakfı kurucu üyelerinden Esat Uluumay tarafından 45 yılda toplanan değişik Osmanlı kıyafetleri ve takıları koleksiyonları sergilenmektedir. Bursa’nın ilk özel Etnografya Müzesi olma özelliğini taşıyan müzede zaman zaman Uluumay’a ait farklı koleksiyonlara da yer verilmektedir. 15. yy’a kadar uzanan Osmanlı Anadolu ve Rumelisi’nden 70 kıyafet ve 400 parça takının bulunduğu müzenin içinde Osmanlı çay bahçesi de bulunmaktadır. Tarihi atmosferi içinde gelen ziyaretçilerine yaşattığı deneyim, hissedilmeye değer niteliktedir.















MERİNOS TEKSTİL SANAYİ MÜZESİ

Belediye Başkanlığımızca kentin kültür ve sanat yaşamını zenginleştrimek ,sosyokültürel hayatını canlandırabilmek
amacıyla yürüttüğümüz tarihi kültürel mirası yaşatma ve koruma projeleri kapsamında Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde
Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi kurulması ile ilgili çalışmlar yürütülmektedir.
Bu amaçla Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesinde;
Açılışının 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından gerçekleştirildiği, Cumhuriyet ve Bursa tarihinin sembol işletmelerinden biri olan Merinos Yünlü Müessesi restore edilerek müze mimarisine uygun bir biçimde tasarlanmıştır.Sergileme
düzeniyle ilgili olarak oluşturulan konseptte, eski Bursa Merinos Fabrikası’nda gerçekleştirilen üretim sürecinin bölümlerinden tanıtılması hedeflenmiştir.Bu amaçla ham yün elyafın gelişinden, ipliğin oluşumu,iplikten dokumanın elde edilmesi, boya ve terbiye işlemlerinin yapılması ve konfeksiyon ürünlerinin elde edilmesine kadar olan üretim sürecinde kullanılan makinalar ve malzeme örnekleri dört ayrı salonda sergilenecek biçimde bir düzenleme yapılmıştır.
 Söz konusu olan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi  14 Ekim 2011 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açmış bulunmaktadır.4 ana bölümden oluşan Tekstil müzesinde her bölümde sırası ile merinos koyunundan alınan kirli yün yapağının hangi aşamalardan geçerek yünlü kumaşlara dönüştügünün hikayesi anlatılmaktadır.Aynı zamanda bahsi gecen bölümlerden  ayrı olarak Atatürk odası,müdür odası,Bursa  ipekçiliğinin geçmişine ayna tutan aynı zamanda salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri kozadan ipek çekimi ile birlikte ipekli dokuma da ipek bölümünde ziyaretçilerimiz tarafından görülebilmektedir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün eliyle yaptığı son açılış olması bakımıyla ayrıca bir önem kazanan Merinos Yünlü Müessesi ,bugün Tekstil Sanayi Müzesi olarak Cumhuriyet hafızasına yolculuk etmek isteyen siz değerli ziyaretçilerini ağırlamaktan onur duyacaktır.








 









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yüzünüzü Tanıyın, Mükemmel Eşarp Ve Şal Bağlama Modelini Yakala

Tesettürlü Bayanlara Makyaj Önerileri