BURSA ULUUMAY HALK KIYAFETLERİ MÜZESİ 





Muradiye semtindeki Ahmet Paşa Medresesi’nde 18 Eylül 2004 tarihinde açılan müzede Anadolu Folklor Vakfı kurucu üyelerinden Esat Uluumay tarafından 45 yılda toplanan değişik Osmanlı kıyafetleri ve takıları koleksiyonları sergilenmektedir. Bursa’nın ilk özel Etnografya Müzesi olma özelliğini taşıyan müzede zaman zaman Uluumay’a ait farklı koleksiyonlara da yer verilmektedir. 15. yy’a kadar uzanan Osmanlı Anadolu ve Rumelisi’nden 70 kıyafet ve 400 parça takının bulunduğu müzenin içinde Osmanlı çay bahçesi de bulunmaktadır. Tarihi atmosferi içinde gelen ziyaretçilerine yaşattığı deneyim, hissedilmeye değer niteliktedir.




 KAHRAMAN ÇANAKKALE KADINLARI


  


Çanakkale Cephesi için Anadolu’nun ve Osmanlı sahasının her yerinden birçok insan, gönüllü olarak savaşa katılmıştır. Hemen her haneden bir kişi cepheye gitmiş, köyler boşalmış ve geride kalanlar; anneler, cephedeki evlatları için seferber olmuşlardır. Geride kalanların yaşadıklarını hiçbir zaman unutmadıkları bu muharebeler sırasında pek çok şehit verilerek Çanakkale Destanı yazılmıştır. 
Türk kadını, Çanakkale Savaşı sırasında gerek cephede, gerekse cephe gerisinde tüm gücü ile hizmet vermiş; cephede erkekle omuz omuza düşmana karşı savaşırken cephe gerisinde de çeşitli faaliyetleri ile savaşa destek vermiştir. Özellikle Balkan Muharebeleri sırasında tecrübe kazanan Türk kadını, savaş sürecinde açtıkları dernekler ile büyük bir fedakârlıkla ve gayretle çalışarak; asker evlatlarını cephede kaderine terk etmemiştir.

MÜZEDEN KARELER















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yüzünüzü Tanıyın, Mükemmel Eşarp Ve Şal Bağlama Modelini Yakala

Tesettürlü Bayanlara Makyaj Önerileri